lift exterior
Cele mai spectaculoase lifturi din lume
10 decembrie, 2019
INFORMAȚII PRIVIND CORONAVIRUS COVID-19
30 martie, 2020

Inainte ca lifturile sa devina o comoditate, majoritatea blocurilor de apartamente sau birouri erau limitate la maximum sapte etaje. Cresterea economica globala a solicitat construirea unor cladiri din ce in ce mai inalte, care sa poata adaposti zeci de apartamente sau intregi companii multinationale. Astfel, calatoria cu liftul a devenit un detaliu nesemnificativ al vietii cotidiene, desi acesta ramane o minune a ingineriei moderne. Vei putea afla din articolul de mai jos care sunt partile componente ale unui lift si cum se intampla toata „magia”, pentru ca urmatoarea ta experienta in interiorul ascensorului sa poata fi apreciata la adevarata ei valoare!

Cabina

Cabina liftului, care transporta persoanele, este incorporata in putul liftului. Aceasta poate fi de diferite dimensiuni si este miscata in sus si in jos cu ajutorul motorului sau a unui sistem hidraulic.

Putul

Putul ascensorului este spatiul in care se deplaseaza ascensorul si  contine sinele de ghidare pe care se deplaseaza cabina si contragreutatea, instalatia electrica si contragreutatea, aceasta contribuind la reducerea consumului motorului. 

Sinele de ghidare

Sinele de ghidare sunt amplasate pe lateralele putului liftului si au rol de stabilizare atat a cabinei, cat si a contragreutatii, impiedicand balansul. Astfel, se creeaza o rulare lina a liftului in ambele directii, fara ca pasagerii sa resimta miscari bruste ale cabinei.

Contragreutatea

Contragreutatea este folosita pentru a reduce efortul motorului. Similar acțiunii unui balansoar, aceasta creeaza o energie constanta, cu ajutorul careia se ridica sau se coboara cabina liftului.

Limitatorul de viteza

Sistemul de reglare a vitezei echipat la majoritatea lifturilor se numeste limitator de viteza. Daca ascensorul se deplaseaza cu o viteza ce depaseste limita setata, limitatorul de viteza aplica un sistem de franare complex.

Motorul

Ascensoarele motorizate sunt ridicate și coborâte folosind funii de oțel care sunt atașate de mașina elevatorului, precum și o contragreutate. Contragreutatea simuleaza greutatea unei cabine ce transporta 40% din capacitatea sa, in vederea reducerii tensiunii generale a motorului. Folosind un sistem de scripeti, cabina este ridicata si coborata. 

Camera de masini („casa liftului”)

Camera de masinil adaposteste atat motorul, panoul de comanda cat si sistemul de roti care il actioneaza si este situat, la lifturile mai vechi, deasupra putului liftului. Aici se primesc semnalele electrice de la comenzile fiecarui etaj, fiind transformate in rularea pe sinele de ghidaj a cabinei ascensorului, in sus sau in jos. Atunci cand usile se deschid la un anume etaj-destinatie, unitatea de control primeste un semnal care opreste cabina in loc, pentru a permite pasagerilor sa intre sau sa iasa.

Amortizorul

Acesta este un aparat de siguranta, echipat in partea de jos a putului liftului, conceput cu rol de protectie pentru pasageri. Un amortizor poate opri o cabina aflata in coborare rapida, diminuind socul prin acumularea sau disiparea energiei kinetice a acesteia.

Stiai ca…

  • cel mai rapid ascensor din lume este instalat in Shanghai Tower si circula cu o viteza de 73.8 km/ora, adica 20 m/secunda?
  • liftul din Primaria Noua din Hanovra, Germania, este o raritate tehnica unica in Europa? Acest lift incepe ascensiunea drept in sus, dar pe parcurs isi schimba unghiul cu 15 grade, pentru a urmari conturul cupolei cladirii.
  • liftul principal al hotelului Radisson Blue din Berlin, Germania, este inconjurat de un acvariu? Inalt de 82 de metri, acvariul contine mai mult de o mie de pesti diferiti!

Liftul este o adevarata bijuterie a stiintei, care a usurat viata de zi cu zi a omului modern. Acum ca stii informatiile de baza ale acestei masinarii complexe, plus cateva detalii uimitoare, poate ca urmatoarea ta calatorie cu liftul nu va mai fi la fel de gri ca pana acum. Nu uita sa impartasesti noile tale cunostinte cu ceilalti pasageri!

Comments are closed.

Serviciu clienţi personalizat

Suntem întotdeauna aici pentru tine!

Dispecerat:

+40 21 92 63

+40 31 90 07

Vocea clientului:

Părerea dumneavoastră este importantă pentru noi

031 229 2299

(08:00-17:00)

Email: vocea.clientului@rumaniaold.ascensores.tv

Datorită experienței de 55 de ani pe care am acumulat-o în domeniul producției, întreținerii și comercializării de ascensoare, atât la nivel național, cât și dincolo de granițele țării, punem la dispoziție o gamă foarte variată de modele de lifturi proiectate astfel încât utilizatorii să aibă parte de siguranță, confort și o experiență plăcută ori de câte ori au nevoie de acest mijloc de transport.

Deoarece ne dorim să venim în ajutorul clienților noștri cu servicii variate, pentru ca oricine să poată găsi aici exact ce are nevoie, în portofoliul MP IFMA sunt incluse zeci de variante de lifturi, împărțite în funcție de anumite caracteristici și particularități. Unul dintre cele mai importante criterii este tipul clădirii în care sunt amplasate: lifturi pentru hoteluri, birouri, centre comerciale, lift pentru spitale, clădiri rezidențiale, ascensoare pentru transport și instituții publice, clădiri înalte, lift pentru vilă sau locuințe private.

De asemenea, un alt principiu de selecție este tipul de ascensor: lift de persoane, lifturi de marfă, lifturi pentru spitale, elevatoare și platforme auto, ascensoare pentru persoane cu dizabilități. Pe lângă acestea, oferim și scări rulante și trotuare destinate spațiilor publice, care au scopul de a îmbunătăți traficul din marile clădiri și de a ajuta la transportul pe distanțe mai lungi.

Indiferent de tipul de ascensor ales, fie că este vorba despre un lift hidraulic sau despre unul cu acționare electrică, la noi puteți găsi cea mai bună soluție pentru problemele dumneavoastră legate de transportul pe verticală. Specialiștii din echipa MP IFMA depun tot efortul necesar pentru ca dumneavoastră să aveți acces cu ușurință la lifturi performante. În plus, suntem în permanență la curent cu ultimele tehnologii și instrumente folosite în acest domeniu, ceea ce înseamnă că avem toate resursele necesare pentru a vă oferi servicii de top.